Jaren later dan gepland begint dinsdag de veiling van nieuwe 5G-frequenties. Telecomproviders als KPN, Vodafone en Odido hebben die radiofrequenties hard nodig om de groei van het mobiele internetverkeer te kunnen bijbenen.
Bron: NU.NL / Door Tim Wijkman-van Aalst
De veiling wordt georganiseerd door de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI). Om de veiling eerlijk te laten verlopen, wil de RDI niet zeggen welke en hoeveel partijen eraan deelnemen. Maar het ligt voor de hand dat providers als KPN, Vodafone en Odido zullen meebieden.
Om iedereen een kans te geven, kunnen deelnemers aan de veiling ieder maximaal 40 procent van alle frequenties kopen. Daardoor zijn er volgens de RDI straks ten minste drie winnaars van de veiling.
Op voorhand staat niet vast hoelang de veiling zal duren. Dat is afhankelijk van het verloop. De RDI rekent op een looptijd van enkele weken, zo laat een woordvoerder aan NU.nl weten.
Geïnteresseerden kunnen vanaf dinsdag bieden op radiofrequenties in de 3,5GHz-band. De overheid veilt in totaal 300 MHz aan frequenties in die 3,5GHz-band. Dat is in vergelijking met eerdere veilingen veel te noemen.
Veiling levert overheid ten minste 170 miljoen euro op
Deze veiling moet minimaal 170 miljoen euro opleveren. Dat is de startprijs voor alle beschikbare frequenties. Maar waarschijnlijk worden ze voor een veel hoger bedrag afgehamerd. Het bedrag kan zelfs in de miljarden euro’s lopen.
Mobiele telecomaanbieders zitten al jaren te springen om de nieuwe frequenties. Het mobiele internetverkeer in Nederland groeit namelijk jaarlijks met 30 tot 50 procent. Ook willen Nederlanders steeds sneller internet op hun telefoon.
Om aan die vraag te kunnen voldoen, moeten de providers hun netwerken steeds vergroten. Dat kan voor een deel op de huidige frequenties, door bijvoorbeeld nieuwe antennes te plaatsen.
Maar er is een grens aan de capaciteit die momenteel aan de netwerken kan worden toegevoegd. Voor verdere uitbreiding zijn meer radiofrequenties nodig. Met de nieuwe frequenties worden 5G-netwerken onder ideale omstandigheden net zo snel als een internetverbinding via glasvezel bij jou thuis.
Veiling is jaren vertraagd
De veiling is niet zonder slag of stoot tot stand gekomen. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de frequenties al in 2021 onder de hamer gingen. In de meeste Europese landen is de 3,5GHz-band al geveild en in gebruik door telecomaanbieders.
Maar in ons land werd de 3,5GHz-band nog gebruikt door een satellietgrondstation in het Friese dorp Burum. Om verstoringen te voorkomen, mocht niemand boven de lijn Amsterdam-Enschede de frequenties in de 3,5GHz-band gebruiken.
Het heeft jaren gekost om het satellietgrondstation te verhuizen. Daarna zorgden rechtszaken tegen het Nationaal Frequentieplan voor extra vertraging.
De winnaars van de veiling mogen de nieuwe frequenties vanaf 1 augustus gebruiken. Maar dan moet de veiling natuurlijk wel voor die datum zijn afgerond.